Szinetár Dóra lazaccal etette közönségét
2007.07.14. 18:10
Az Operett Színház Rómeó és Júlia című darabjának néhány szereplője főzött kedvenc közönségének. A sztárvacsora elnevezésű rendezvény Verona ízeit idézi, miközben az étterem falán a dráma szerelmesei fröccsöntött változatban kacsintanak a hús-vér karakterekre, akikről kiderült, remek szakácsok
A közönségnek főznek
"Ma este nincs más dolgotok, csak enni. Az Operett angyalainak amúgy intéztem egy fellépést decemberben" - újságolja az est egyik szervezője egyetlen levegővétellel a Shakespeare étterembe lépő Janza Katának, aki a trakta tiszteletére talpig feketébe öltözött.
Az Operett Angyalai kifejezés ismerős lehet azoknak, akik nézték a Dalnokok Ligája zenész szituációs komédiát Janza Katával, Kékkovács Marával, Szinetár Dórával és Siménfalvy Ágotával. A sztárvacsora kifejezés pedig a Nagy Zabálásra emlékeztetheti Marcello Mastroianni híveit és koleszterin-fetisiszta követőit. Itt szintén főznek a szereplők, de saját közönségüknek.
Böjtölnek a hízás szerelmesei
A belvárosi étterem elé érkező riporter jobb oldalát egy fáklya világítja, bal felől egy bádoglétrán égőt cserél a személyzet. Elölről pedig egy mondat üt meg a fülét: "mi, a hízás szerelmesei, úgy látszik, ma nem szedünk fel sokat." A sejtés egy mackótermészetű úrtól származik, aki egy U alakú bankett-asztalnál ülve szeme sarkából követi, ahogy a pincérek minestronét, azaz olasz zöldséglevest szolgálnak fel a vendégeknek.
"Három versenyzőnk az Operett Színház berkeiből vív a "legjobb szakács" elismerésért. Vendégeink végigkóstolják majd a Rómeó és Júlia szereplőinek olasz menüjét, és cetlin szavazhatnak, melyik fogás ízlett a legjobban" - konferálja a mikrofonba Csizmadia Gergő házigazda, aki több száz párt hozott össze az elmúlt évadban. Legalábbis egy nettó húsz perces kereskedelmi adásidőre.
Zöldségimprovizáció és fröccsöntött szeretők
Ön szerint mi az olasz konyha csúcsterméke?
A tészták és a pizza minden mennyiségben 45
A tiramisu, és a capuccino 19
Nem tudok dönteni köztük 9
Mi az, hogy olasz konyha? 5
Időközben a vendégek megkapják a levesüket. A riporter a főtt cukkinik, gombák és makarónik közt a gazdag sűrűje magyarázatát kéri Német Attilától, aki Escalust, Verona hercegét alakítja esténként.
"A zöldségeket a szakácsok improvizálták, én csak vezényeltem, mint egy séfkarmester" - súgja Attila. Feje fölött épp az Erzsébet királynő korát idéző Globe színház páholya látható úri nézőkkel. A műanyagbaba-installáció látcsöve az ellenkező oldalon felfüggesztett Rómeó és Júlia erkély-jelenete felé néz, amelyet fröccsöntött szerelmesek imitálnak. Alattuk a női főszereplő hús-vér mása, Szinetár Dóra kortyol a vörösborból. Párjával, Bereczki Zoltánnal együtt a második fogást készítették.
Francia trend és olasz étel
"Vegetáriánus vagyok, így olyan ételt szerettem volna készíteni, amit még én is szívesen megennék. Így döntöttünk Zolival a lazac mellett, amelyhez zöldborsmártást terveztem, de édesanyám nem tudott negyven embernek való adaggal szolgálni. Így sajtmártással és salátával tálaljuk" - ismerteti a menüt Dóra, miközben Bereczki csíkos ingben és kötényben szolgálja fel a fogást.
A színész azt vallja, semmilyen ételt nem tud előállítani, remekül vagdal viszont zöldségeket. Riporterünk közben a valódi pincértől megtudja, Franciaországból vettük át az irányzatot, amely szerint a fogásokat óriási tálon, együtt a salátával és bő díszítéssel tálalják. Az viszont inkább magyar hagyománynak tűnik, amit a riporter a felső szinten figyel meg. Egy fiatal nő mobilon tartja a kapcsolatot ismerősével és a hírességek minden lépéséről realtime beszámol, miközben a plafonra ragasztott 'Vízkereszt, vagy amit' feliratot fixírozza álcából.
Elfogult desszertfan és Coca Cola
Klikk a képre!
Azonnal le is adhatja a drót nélkülin a fő trükköt is, amelyet Náray Erika, Júlia Dadája tesz közzé Scully ügynök hangján. Eszerint a tiramisut már egy nappal korábban el kell kezdeni, akár a pácolt húst. Közben körbe jár a mascarpone-desszert hegy, és már csak szavazni kell a legjobbra.
A riporter bal oldali szomszédja keze felé sandít, aki történetesen a tiramisu-mesternő férje, és leadja szavazatát a desszertre. Kolléganőnk inkább a haltálról írna esszét az emlékkönyvébe.
"Mi vagyunk itt a Coca Cola titkos adalékanyaga. Nélkülünk is elkészítik, de az nem ugyanolyan jó, mint ha benne vagyunk "- summáz nevetve Bereczki Zoltán, miközben átveszi a legjobb fogásnak járó oklevelet az étterem vezetőjétől.
|